Reportage som budskapsbärare




För dessa valda bilder har jag valt att avgränsa min målgrupp. Målgruppen för detta reportage är 15 år och framåt, medelålder, just för att det krävs mognad och förståelse för en tro. Jag kan också anse att det kan vara något mindre ointressant för dem yngre att besöka en sådan här kyrklig plats, en betydelsefull plats. För lite mer äldre människor krävs det mer av. Det krävs en mognad och en förståelse och respekt. Också för dem som är troende kan jag tänka mig att intresset faller mer på.
Självklart kan det även vara en upplevelse för dem mindre men det är nog inte det mest roande stället för dem att vistas på om dem får välja, bara för stunden är det nog kul och intressant.
Jag kan bland annat arbeta med språket. Genom att välja ett anpassat språk blir det mer användbart för målgruppen. Exempelvis så kan man välja att ha ett mer vuxet språk med lite svårare och analyserande ord och även en bra struktur på språket så det är väl organiserat och utvecklat.
Innehållet ska både bestå av bilder och text. Text för ytterligare information och för att få läsaren att stanna kvar och veta mer om vad just detta reportage handlar om och vart destinationen går till, i detta fall en ståtlig gammal kyrka i mycket bra skick. Och bilder så läsaren snabbt kan få en överblick om vad reportaget handlar om och sedan kan läsa vidare för ytterligare info om man är intresserad av detta. Skulle detta reportage istället vara anpassat till en lägre årskull skulle reportaget i stort sätt bara ha bilder då barn inte tycker det är lika intressant att läsa, det är bara bilderna i huvudsak som är uppväckande.
Designen ska vara stilren och ha en elegans då det är en kyrka vi pratar om, en viktig plats för många människor och därmed ska respekt visas. Genom att göra designen så stilren som möjligt matchar den också bättre till vart resemålet går, kyrkan.
Reportaget form för medelålders målgruppen bör antagligen vara som vilket reportage som helst som jag tidigare läst. Bra struktur. Att det finns en röd tråd man kan följa genom hela texten så det är lättare för oss läsare att hänga med. Man kan t.ex. använda sig av fiskmodellen som många andra reportage gör för att få en jämt och spännande struktur på texten. Tydliga ståndpunkter ska även finnas till så man vet vad man läser om specifikt, tex om det är något historiskt, informativt eller något annat som jag som läsare vill får reda på. Om jag inte vill läsa hela reportaget är det viktigt så jag kan hitta det jag söker i texten som intresserar mig.
Skulle jag vilja nå ut med detta resmål istället via en annan media så som radio hade jag valt att använda mig av ett mer propert och väl talat språk, d.v.s. inte så mycket komik i det hela men jag hade samtidigt försökt göra det så spännande som möjligt, betonat visa ord extra mycket.
Det finns mycket av det jag skrev i punkt 3 som passar in här också. Budskapet är ju själva kyrkan och jag som skriver detta reportage vill ju självklart nå ut med att så många som möjligt ska besöka denna och då måste jag använda mig av saker som kan förstärka det.
Det viktigaste av allt är framsidan som man först drar ögonen till när man får syn på reportaget. Därefter kommer rubriken som pekar på vart ändamålet ligger eller vad ändamålet är. Rubriken bör vara stor men inte ta for mycket plats då bilden spelar en större roll, för det är vårt första intryck av hela reportaget. I detta fall är det en ståtlig, oerhört stor och unik gammal kyrka det handlar om, därför ska bilden vara så unik och glamorös som möjligt. Den ska ha hög kontrast och visa kyrkan riktiga och starka färger. Det är viktigt att man får se skulpturerna på kyrkan som är viktiga och historiska människor som spelar stor roll om vad kyrkan utspeglar sig som och vad budskapet handlar även handlar om.
Textens innehåll bör vara sakligt och informativt men även historiskt så man får veta mer på djupet om kyrkan. Tydliga underrubriken är också populärt med tanke på att det blir lättare för läsaren att hänga med och hitta i texten.
Dem pressetiska reglerna talar om hur jag som journalist bör hantera mitt reportage. Det kan etc. vara valda mängden bilder i reportaget, att vara försiktig med namn, och att respektera den personliga integriteten osv. Att nyheterna ska vara korrekta är även ett faktum som bör stämma. I det stora handlar det om att jag som journalist bör följa tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihet.
Upphovsrättslagen ger mig rätten till mina verk, i detta fall mitt reportage. Det hjälper mig att skydda min litterära text och konstnärliga bilder vilket är positivt då jag sedan kan publicera och visa vad jag åstadkommit för verk som andra kan läsa och ta del av.
Intressant och bra inlägg. Vilken imponerande byggnad!