Just say Yes

Den allra vanligaste principen jag råkar ut för är för den Återgäldande situationen. En situation där du känner att du behöver ge tillbaks det du fått, att ge och ta. Just den specifika sitsen jag ofta hamnar i är om någon erbjuder mig något, det kan t.ex. vara en tjänst eller någonting av värde. När jag fått detta av personen känner jag genast att jag står i skuld till den och måste ge tillbaks den mängd man blivit tillgiven. Ger jag inte tillbaks det jag fått (gratis) får jag skuldkänslor och måste för mitt samvete ge personen något tillbaks, i form av tacksamhet. Därför gäller det för mig i sådana här situationer att tänka till lite extra, jag kan ju faktiskt betala själv om jag nu har förmån till pengarna, annars väljer jag att avstå. Något som dock är en givenhet för mig är att dem jag står nära så som min bästavän eller min mamma ger och tar jag av. Vi gillar varandra och därför blir det en givenhet att ge och ta.

Här kommer även en annan övertalnings princip in, nämligen gillande. Det är lätt att säga ja till dem man tycker om och känner en faktor av igenkänning, man är dem lika. Är det t.ex. något event min vän vill få med mig på, kanske en stor fest där alla kommer hänga, och jag inte riktigt känner för det har jag dock lätt att bli övertalad om det. Det är just för att jag gillar denna vän väldigt mycket och har också svårt att säga nej till då hon lägger in sin information på ett så snyggt sätt. Hon berättar även om hur kul det ska bli och jag vet att det hon tycker är kul anser även jag är kul.

I samma veva som denna kommer även den princip in som handlar mycket om status, jag pratar om auktoritet. Många följer ofta det som är inne och vad andra anser vara status. Jag säger ofta, eller mer ibland, ja till kläder som är status-baserade just för att det är snyggt. Saker för mig blir snygga då många använder samma saker vilket det blir automatiskt så som vi kan se i dagens samhälle. Är jag inne på en blogg och surfar och ser någon ha en väldigt snygg jacka så vill jag gärna också själv ha denna, just för att det är inne att ha en sådan, det är liksom mode nu, för stunden.

Den absolut vanligaste situationen dem flesta av dagens ungdomar utsätts för är grupptryck, alltså sociala bevis principen. Standard scenariot på fest där en ungdom frågar en annan ungdom om den vill ’’ta en cigg med mig’’ och enligt mig är första svaret NEJ. Jag personligen har inte svårt att säga nej i just den specifika situationen då jag verkligen är emot rökning allmänt. Men jag kan tänka mig att resten av ungdomarna skulle sagt ja, vilket dem flesta också tyvärr faller för vilket jag anser tragiskt. Man ska få ha sin egen åsikt och samtidigt stå upp för den.

Det reklamfilmer vill är att sälja sin produkt eller sin tjänst och dem använder sig också av vissa medel och knep för att lyckas, nämligen dessa sex principer som finns. Auktoritet är aktuellt då många strävar efter att ha det senaste eller nya d.v.s. det som är status och det är något som reklamfilmer tänker på också när dem bygger upp och planerar en reklamfilm.

Sedan kan knapphetsprincipen vara ett knep reklam makare kan använda sig av då dem utger fakta i reklamen om att det inte finns en så stor mängd av varan och säger ''först till kvarn'' eller ''finns i begränsad mängd''. Det lockar kunder att köpa dem fort och snabbt och ökar då säljningn av sin produkt eller tjänst dem vill ge ut till folket,


Kommentarer
Postat av: Adina

Tycker inlägget är bra och intressant, du har tydliga exempel. För att förbättra inlägget skulle du kunna ha lite mer av en inledning i början, presentera uppgiften och principerna innan du tar upp dem en och en.

2016-05-03 @ 12:59:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0