Medier dygnet runt

Min vardag består av många medier som jag inte ens tänker på att jag använder. I mitt diagram ovan har jag valt ut de medier som påverkar mig mest och som jag som sagt nyttjar mest. De medier som jag använder är min telefon, musik, tv, dator, radio, böcker osv.
Vissa gånger kan det kännas som man blir låst vid sina medier och känner att man måste hålla koll på och bevaka sin media, tex sin mobiltelefon. Själv kan jag uppleva en känsla av ångest eller rastlöshet när jag inte är vid min media, i detta fall min telefon. Självklart ska det inte behöva vara såhär, att så fort man lämnar mobilen känns det obekvämt. Telfonen är till för att tittas vid någon gång ibland då du har tid över för att tex surfa och naturligtvis svara om någon skulle ringa, smsa eller liknande. Nu mera lockas folk av att titta ner i mobilerna allt för ofta bara pga. rastlöshet vilket är sorligt. Ett gott försök gör jag ofta då jag bestämmer att lägga all sorts media åt sidan när jag tex ska äta middag med min familj, träffa någon eller helt enkelt bara hitta på något, ta en promedan eller liknande.
I mitt diagram visas en översikt av hur mycket tid jag spenderar på mina medier vilket är läskigt många timmar. Varför jag vart så chockad över att det vart så många timmar är nog för att jag ofta inte tänker på att man använder en media. Medier är så naturligt vanliga att det ofta glöms bort hur sjuckligt mycket tid man spenderar på dem.
När jag tar en djupare koll på diagramet inser jag att det måste göras något åt det här! Jag menar inte att vi ska sluta använda medier utan att vi måste minska på användandet. Tänk hur mycket tid vi missar med framför allt varandra med även tiden! Tid som vi kan ägna åt helt andra viktiga saker. Hur rolig är egentligen den där kompisen som alltid ska titta ner i sin mobil och socialisera sig med andra och inte dig, man tröttnar ju till slut. Sen kan jag också anse det respektlöst att använda sin mobiltelefon vid matbordet då det ska ätas, det är något jag ofta får höra genom pikar av mina föräldrar när vi ska tex äta alla tillsammans eller bestämt att vi ska hitta på något. Men när vi väl lärt oss samt vant oss vid att då och då ta upp mobilen blir det en ful och dålig vana. Den vanan är defenitivt något alla borde tona ner, jag med för jag är själv medveten om det även om jag inte tycker jag tar upp den allt för ofta i olika slags sammanhang.
Gaby Badres säger ''Vi måste lära ungdomarna och alla andra att bli herre över mobilerna, inte slavar under dem'' som är ett mycket bra påstående. Det är vi som ska använda mobilerna när vi känner för det och inte mobilerna som gör att vi vill kolla ner i den. När behövet kommer av att gå in och surfa ett tag eller uppdatera sin media så fine gör det, men det behöver inte vara ständigt!
I en artikel antyds det också att det finns risker för sömnbrist. Det kan i detta fall vara ständig användning av telefon eller dator vilket jag kan hålla med om. Själv kan jag känna en enorm trötthet av att för länge sitta timvis tittande ner i datorn eller mobilen, kan också känna känslan av yrsel och huvudvärk vilket många drabbas av pga det. Sen stod det också i artikeln att det kan leda till självmord vilket jag personligen kan tycka är att ta i. Det beror helt och hållet på hur långt man går, tror alla vet, iallafall de flesta att det finns en gräns man inte överstiger. Sen kan man bli beroende och det kan påverka ens vardag då det kanske behövs ta en funderare kring vad man egentligen håller på med, har man tagit det till en för hög nivå av användning?
Kommentarer
Postat av: Karin
Intressanta reflektioner och tankar! Jag tror att det är nyttigt för alla att reflektera över sina medievanor och fundera kring de här frågorna.