Medier och mänskliga rättigheter

Det finns många kopplingar mellan medier och mänskliga rättigheter. Vi var på A-Day i Stockholm för några dagar sedan där de tog upp några olika fall. Det jag främst greppades av och vart berörd av var berättelsen om Raif Badawi. En man som vart dömd till 10 års fängelse samt 1000 piskrapp pga. att han har yttrat sig om sina åsikter på internet. Internet är en media där det sägs mycket. Det finns ofta med väldigt starka åsikter som folk ofta har mycket att säga tycka till om. Ibland håller inte alla med om det någon har att komma med, precis som i detta fall det Raif råkade ut för. Raif, en saudiarabisk författare och aktivist bestämde sig en dag för att skapa ett liberalt nätverk som engagerade kvinnorättsaktivister. Många ögon hamnade på detta nätverk och många var oense med vad som skrev där. Snart därefter arresterades han misstänkt för att ha smädat islam, bland annat i sina inlägg på bloggen.

länk: www.raifbadawi.org

Ska det verkligen få gå till såhär? Det Badawi gjorde var endast i gott syfte och att han pga. sina åsikter han yttrade sig om fick 10 års fängelse? Bara tanken av att man inte får mer än några få års fängelse för en våldtäkt här i Sverige (vilket är grovt mycket värre) är rent ut sagt bara sjukt och skrämmande enligt mig. Att han var subjektivt utlåtande i sin information han skrev på sin blogg gjorde att han fick så hårt straff. Skulle informationen istället vara objektiv skulle det vara en accepterad information.

Något som jag anser borde hyllas mer är den arabiska våren, där folk faktiskt vågar stå upp för sina åsikter och protesterar mot de politiska motgångar som finns. Det började år 2011 då miljontals människor i olika åldrar strömmade ur på gator för att kräva förändring. Men deras förhoppning om förändring gick inte som tänkt. De nya makthavarna har fortsatt att tillgripa gamla metoder för att tysta oppositionen. Något som ofta förekommer är att man lätt tystas ner, censur även falsk propaganda förekommer. Som i Saudiarabien är det ju strängt förbjudet att säga och skriva exakt vad vi vill vilket visas tydligt på just Raifs fall samt protesterna.

Det är nu Amnesty International kommer in i bilden. Det är dem som sedan protesterna har följt utvecklingen och kontinuerligt rapporterat från den arabiska våren samt agerat som många inte vågat göra. Vi fick även se en man på föreläsningen i en film som vågat ta sig mod att agera och åka ner till den arabiska våren och uppdaterat oss hemma om vad som händer, en stor risk han tar men vill göra starkt nog. Det människor måste inse är att alla kan göra något för att göra en förändring. Vi kan inte bara sitta ner bekvämt och se på medan sådant här händer och utbryter. Vissa kanske tänker ’’men vad kan jag göra åt det?’’, jo alla kan göras något. Det handlar om att reagera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

källa: baysidejournal.com

Vi behöver helt enkelt fler människor som Raif, som vågar stå upp för sina åsikter i media även om han är medveten om de risker som finns vilket han var. Det han gjorde var att han tänkte på de andras bästa. Samtidigt som jag kan se de brutala konsekvenser som finns, att folk är rädda för vad som kan hända så måste den tanken brytas även om det är svårt. Något vi måste jobba på är att försöka hitta svar på detta helt enkelt, t.ex. hur ska vi göra för att få en förändring i världen?

Anonymous togs även upp i en film vi såg som är en löst sammansatt grupp av nätaktivister och hackare som har hotat och tagit på sig säkerhetsattacker riktade mot webbplatser. T.ex. har de hackat hundratals e-post och twitter-konton som är kopplade till terrororganisationen IS, den Islamska Staten. Bevis för detta finns då de publicerat textfiler med uppgifter till dessa konton samt även publicerat uppgifter om några facebooksidor som sägs vara uppkopplade till IS. Man tror att det här kan påverka IS rekryterings process negativt eftersom den främst bedrivs via sociala medier. Den här gruppen vill vara anonym vilket de vill visa med deras namn, just ’’Anonymous’’. De vill att alla ska få säga och tycka vad de vill utan att bli ifrågasatta och i värsta fall gripna som förekommit. Man borde inte tystas ner, alla ska få ha rätt till att få yttra sig utan obehagliga konsekvenser. Alla borde ha och skall ha yttrandefrihet.

källa:anonymous.wikia.com


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0