Den svenska och internationella mediestrukturen

Vilka kanaler ägs av vem egentligen? När tv:n först släpptes ville de flesta ha tag i en och det var inte precis ett hinder med tanke på att kostnaden för en tv-apparat förhållandevis var låg precis som licensen, avgiften. Under televisionens första decennium hade vi bara en kanal i Sverige och de var de var TV-succéerna så som stora sportevenemang, återkommande-VM och ishockey-VM som lockade många tittare i början. Sedan ökades det med andra tv-program och andra ting så som Kalle Ankas julafton som var en av årets höjdpunkter inom tv.

Under Vietnam-kriget och studentupprorens tid tillkom en till kanal i svensk tv, nämligen TV2 så fler kanaler som t.ex. SVT 24 tillkom och där började utbudet av kanaler öka allt mer.

Televisionssändningar i Sverige påbörjades i en statlig regi och när TV2 startade fick SVT alltså konkurrens för första gången, av TV3. TV4 påbörjade marksändningar och blev då den första kommersiella kanalen med riktigt stor räckvidd i Sverige.

Alla kanaler i svenskt tv marknad ägs av vissa aktörer. Den svenska televisionen äger SVT1-2-3-24-B och kunskapskanalen. Viasat äger TV3, TV6 och TV8 och fler. Bonnier och TV4-gruppen äger TV4, TV4 Sport och sjuan och fler där med.

Det var på 1980-talet man började kunna använda sig av nyare tekniker då bland annat satellit-tv och kabel-tv kom till för att sprida tv-program. Att skicka tv-signaler över stora geografiska områden vart nu möjligt med hjälp utav tv-satelliter med olika räckvidd. Först tar tv-satelliterna emot tv-signalerna från marknadsstationer och sedan efter det förstärks och återutsänder satelliterna dessa signaler så att de kan tas emot av parabolantenner på marken. Så att nya tekniker kom att underlätta för oss människor och vårt intresse för just tvn.   

Med följd av de nya teknikerna kom också en drös med nya tv-kanaler och snart kom man även att betala för vissa kanaler om man ville ha ett större utbud av det som erbjöds. Numera är alla tv-kanaler digitala och det är nästan omöjligt att veta härvan på kostnaden, boxar och programpaket som olika företag saluför. Skillnaden är om de digitala sändningarna distribueras via marknad sändare, satellit eller kabel. Det som också skiljer sig åt är de boxar man behöver för att ta emot programmen så länge de inte byggts in i tv-apparaten.

Runt om världen är svensk tv känt då många svenska tv-program har vunnit internationella priser. Och något som är väldigt vanligt är import och export av program, alltså att vi snor idéer från andra länder. T.ex. program som fångarna på fortet och idol har vi i Sverige inte själva kläckt iden om utan dem kommer ofta från USA och Storbritannien från början.

Kollar vi på USA består deras television i de flesta fallen av rent affärdrivna företag. Vem som helst kan starta upp en tv-station om man har råd utan några större problem. Det är just därför USA har blivit känt för deras namn ’’teves förlovade land’’. Länge har USA:s TV-marknad dominerats av tre stora och nationella nätverk som sänder över hela världen och det finns även ett flertal kabel-tv-kanaler i landet. Den stora ägandekoncentrationen slår också igenom inom andra medier så som musik, film och multimedia. Det beror även Sverige Disney framförallt kontrollerar hela den här utgivningen i västvärlden Något annorlunda blir listan om man räknar med tidsskrifter och böcker.

I Island och Finland tilläts reklam för första gången och har sin förklaring då de avvikit mest från de övriga nordiska ländernas tv-struktur. De fick också med sig en statlig kontrollerad public service-tv. Något som också är intressant är att de stora nordiska mediebolagen äger delar av eller hela tv-kanaler i flera nordiska länder.

Kollar man på andra länder som Japan så genomstyr tv hela livet för att de flesta japaner har tv. NHK som är en förkortning av Nippon Hoso KyoKai är ett reklamfritt service-företag och har kvalitetsmässigt de bästa tv-kanalerna. När tsunamin inträffade var det public service-teven som japanerna fick sin information från.

Ska vi i det stora hela titta på hur all tv kommer se ut i framtiden anser jag personligen att saker och ting definitivt kommer utvecklats, exakt hur är svårt att svara på. Men någorlunda håller public-service bolagen stånd i kampen mor de kommersiella bolagen. Den digitala utvecklingen har även gjort de billigare att producera tv-program och har gett oss stort utbud av många fler kanaler. Det som man bör lägga ner tid och fokusera på är skillnaderna mellan tv-kanalerna som finns. Kanalerna börjar allt mer att likna varandra och för att en tv-kanal ska vara bra ska den vara unik och skilja sig från de andra. Men håller det i sig och att kanalerna fungerar och har bra utbud tror jag att utvecklingen kommer ske i god takt och intresse för tv kommer alltid att finnas där.


RSS 2.0